Rezene Çayının Faydaları
15-04-2023
13:31
Rezene Çayının Faydaları
Akdeniz bölgesi bitkilerinden biri olan rezene , Anadolu'da arapsaçı olarak da bilinen ve maydanozgiller familyasına ait olan bir bitkidir.Çay yapımında kullanılan bitkinin yaprakları da aromatik bir tada ve karakteristik bir kokuya sahiptir. Çay, genellikle bitkinin tohumlarıyla ve yaprakları kullanılarak yapılır.Sodyum, potasyum, fosfor ve kalsiyum gibi değerli mineraller ve A ve C vitaminleri barındıran rezene bitkisinin kökleri yüzyıllardır gaz giderici olarak kullanılmıştır. Rezenenin yaprakları ise çay olarak demlenerek pek çok farklı rahatsızlığın iyileştirilmesi için tüketilmiştir. Rezene çayının faydaları şu şekilde listelenebilir;
--Solunum sistemi hastalıklarına iyi gelir
--Migren gibi şiddetli baş ağrılarının dindirilmesini sağlar
--Anne sütünü arttırması da rezene çayının faydaları arasındadır
--Bebeklerin gaz problemlerinin giderilmesinde güvenle kullanılabilen ve bebekleri rahatlatan bir bitki çayıdır.
--Yapılan araştırmalar ışığında, rezene bitkisinin tohumlarının çiğnenmesinin tükürükte bulunan nitrit miktarını artırdığı ve böylece tansiyonu düzenlediği -görülmüştür
Rezene Çayı Nasıl Demlenir
Bir su bardağı rezene çayı için 1 çay kaşığı rezene tohumu ezilir. Su kaynamaya başladığında ezilen tohumlar cezveye atılır.
Arzuya göre rezene yaprağı da koyulabilir.
Çay, bir-iki dakika kadar kısık ateşte kaynadıktan sonra ocak kapatılır ve 5 dakika kadar demlenmesi için bekletilir. Cezvedeki rezene çayı süzülerek fincana alınır ve sıcak içilir.
Tüm bitkisel çaylarda olduğu gibi rezene çayı da dikkatli ve az miktarda tüketilmelidir. Aşırı tüketimi sağlığa zararlı olabilir.