Meyve ve Sebzeler Reçel Olunca Vitaminini Kaybeder mi?
Sebze ve meyve pişirildiğinde besin değerinin kaybolduğu veya azaldığı düşüncesi tam olarak doğru kabul edilmiyor. Araştırmalar gösteriyor ki besinlerin türüne göre değişkenlik gösteriyor, örneğin çiğ domatesler, pişmiş domateslerden daha az likopen içerir. Sıcaklık, bitkilerin kalın hücre duvarlarını yıkıp hücrelerde biriken besin maddelerini serbest bırakıyor. Yani pişmiş domatesin besin değeri daha yüksektir.
California Davis Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yapılan bir incelemeye göre pişmiş sebzelerin çiğ sebzelere kıyasla daha yararlı olduğu ortaya konmuştur. özellikle domates, lahana, brokoli, kabak ve havuç gibi sebzeler pişirildikten sonra daha faydalıdır.
Yüksek sıcaklıklarda vitaminler parçalanma eğilimindedir. Ancak bu besin değerini tamamen kaybettiği anlamına gelmiyor. Açıkçası bir meyve veya sebzeyi mevsiminde toplayıp konserve veya reçel yaparak saklamak ve tüketmek , mevsimi dışında hormon takviyesiyle ,serada güneş ışınlarından yoksun bırakarak yetiştirilmiş meyve sebzeyi yemekten çok daha sağlıklıdır.
Bu sebeple vitamin değerini az bir miktar kaybetse dahi bir mevyenin mevsiminde toplanıp konserve veya reçel olarak tüketilmesi sağlığımız açısından daha güvenilirdir.
B1, B2, PP ve E vitaminleri oldukça termostabildir yani Sıcaklık değişimlerine dirençlidir. Bu sebeple pişirilen meyvelerin besin değerlerinin kaybolduğu fikri kısmen yanlıştır. Bazı vitaminlerin değeri az da olsa azalır fakat asla yok olmaz, sebze ve meyvelerin içeriğindeki vitaminler hala sağlığımıza faydalı haldedir.