Fermente Gıdaların Faydaları

09-07-2022 00:25
Fermente Gıdaların Faydaları
Fermente Gıdaların Faydaları
Fermente (Fermantasyon) Nedir?
 
Fermantasyon ,gıdanın form değiştirerek besin değeri olarak zenginleşmesi olarak tanımlanabilir, sözlük anlamı mayalanmadır. fermantasyon 9 bin yıldır kullanılan bir tekniktir. Fermantasyon sürecinde ortamdaki karbonhidrat iyi bakteriler tarafından tüketilir ve asite dönüştürülür. Bu işlem sonucunda bir çok yararlı enzim, vitamin ve mineral açığa çıkar.Fermantasyon gıdanın raf ömrünü uzatmak, bozulmasını önlemek ve alkol üretmek için kullanılır.
Fermente etme işlemi, bir maddenin bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, köpürerek kimyasal olarak çürümesi olayıdır. Fermantasyon, oksijen yokluğunda, enerji üretimini sağlayan bir biyokimyasal süreçtir.
 
Fermente ürünü Gıdalar 
- Tempeh
- Kefir
- Kambu çayı
- Turşu suyu
- Şalgam
- Boza
- Bira
- Şarap
 
Fermente Gıdaların Faydaları
- Probiyotik yönünden güçlü olan fermente gıdalar bağışıklığı güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı direncini artırmaya yardımcı olur.
 
Probiyotik nedir?
Probiyotikler, sindirim sistemi sağlığı için elzem olan ve sağlıklı bir vücut için oldukça önemli bir role sahip olan canlı bakteri ve mayalardır. Vücudumuzda iyi ve kötü bakteriler bulunur, iyi bakteriler probiyotiklerdir , kötü bakterilerse sağlığı tehdit eden bakterilerdir. En basit tabirle Probiyotikin önemini açıklayacak olursak; Vücudumuzda bakteri dengesi bozulup kötü bakteriler çoğaldığında sağlık sorunları ortaya çıkar. Bu sebeple fermente ürünleri doğru oranda tüketerek iyi bakterilerin kötü bakterilerin önüne geçmesini sağlamalıyız.

- Fermente gıdalar, bağırsak sağlığını korur ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar, Fermente gıdalar, Kabızlık sorununun doğal çözümü diyebiliriz.
- Alınan besinlerin içeriğindeki vitamin ve minarellerin emilimini sağlaması da fermente gıdaların faydaları arasındadır.
- Fermente ürünler kilo kontrolü için önemli bir destekçidir.Metobalizmayı hızlandırmasından dolayı istenmeyen kilo alımı ve obeziteden korunmaya yardımcı olur.
- Fermente gıdalar tansiyonu dengelemeye yardımcıdır.
- Fermente süt ürünleri ;Kalsiyum, potasyum, fosfor, riboflavin ve B12 vitamini içerir.
- Kanser riskini azaltır.
- B grubu vitaminlerin ve K vitamininin üretimi ve emiliminde rol oynar.
- Kalsiyumun emilimini artırması sonucunda kemik erimesinin önüne geçer.
- Fermente gıdalar Enfeksyonla savaşır.
- Vajinal enfeksiyonlara sebep olan mikroorganizmaların gelişmesinin önüne geçer.
- İdrar yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olması da fermente gıdaların faydaları arasında.
- Gıdalarla birlikte vucuda giren toksik maddelerin vücuttan atılmasını sağlayarak organların sağlığını koruması da fermente gıdaların faydaları arasındadır.
- Antibiyotik kullanımı bağırsak florasını bozar, Fermente gıdalar bu bozulan florayı onarmaya yardımcı olur. 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.